Over het algemeen denken mensen dat hout stoken milieuvervuilend is. Dit komt omdat meestal de klassieke open haard en de houtkachel van nu over een kam worden geschoren. Deze moderne houtkachels zijn verbrandingstoestellen met een bijzonder hoog rendement en een lage uitstoot. Daardoor kunt u deze kachels niet vergelijken met de klassieke openhaard welke wél vervuilend is. De warmte die bij een open haard de kamer in komt is ongeveer 10 tot 20%. De rest verdwijnt via de schoorsteen naar buiten. In tegenstelling daarvan hebben moderne houtkachels een gemiddeld rendement van maar liefst 80%!

Moderne verbrandingstechnieken

De meeste houtkachels in het assortiment van Boudrie kachels en haarden beschikken over een secundaire verbranding. Hierbij worden alle vrijkomende gassen, voordat ze door de schoorsteen naar buiten gaan, verbrandt. Ook financieel gezien is een houtkachel aantrekkelijker dan een open haard; een openhaard verbuikt tot 5 keer zoveel hout als een gesloten houtkachel. Houtstook is al snel 50% voordeliger dan stoken op gas.

Wat moet ik stoken in mijn kachel?

De manier van hout stoken heeft nog het meeste invloed op de vervuiling. Vochtig hout geeft extra veel rook en fijnstof. Zorg dus dat uw hout minimaal 2 jaar gedroogd heeft. Het eens in het jaar laten vegen van je schoorsteen is essentieel als u een houtkachel stookt. Hierdoor voorkomt u dat u risico loopt op bijvoorbeeld een schoorsteenbrand of vermeerderde rookvorming. Al sinds tijden horen wij het begrip "allesbrander" voorbij komen; dit is een fabeltje. Zorg er ten alle tijden voor dat u alléén hout stookt in onze kachels.

Alternatieven houtkachel

Pelletkachels zijn ook in opkomst. Deze kachels verbranden geperste korrels met hout. Deze manier van stoken kan soms zelfs tot 90% rendement opleveren. Ook is deze manier van stoken erg goedkoop. U kunt de pellets in zakken per pallet inkopen waardoor u voor de komende tijd genoeg pellets heeft.

Wilt u meer hulp bij het kiezen van een milieuvriendelijke kachel voor in uw woning? Kom naar onze showroom in Oldenzaal en laat u adviseren door een van onze specialisten.