Verschil inzet en inbouw houtkachel

Wat is het verschil tussen een inzet en een inbouw houtkachel ?

In het kort:

Een inzet kachel kenmerkt zich door de redelijk eenvoudige plaatsing in een bestaande situatie. Hierdoor kunnen deze, zonder veel te hoeven aanpassen in een bestaande situaties zoals een oude openhaard geplaatst worden. Vaak is dit een haard met een draaideur. Een inbouwhaard heeft over het algemeen veel minder lijsten en veel meer glas. Een inbouwhaard kan met een draaideur of met een liftdeur. Deze kunnen ook in een bestaande situatie, alleen zal er met een inbouwkachel meer moeten worden aangepast dan met een inzethaard.

Wat is het verschil tussen een haard en kachel ?

Om veel verwarring te voorkomen, er is geen verschil. De meeste mensen noemen een "kachel" vrijstaand en een "haard" meestal ingebouwd. De praktijk leert echter dat men het woord '' kachel '' overal voor gebruikt en "haard" meer associeert met de ouderwetse openhaard.

Inzetkachels

Een open haard heeft een zeer laag rendement. Meestal heeft dit een rendement van rond de 5 a 10 %. Dit houdt in dat er maar liefst 90 a 95 procent van de warmte verloren gaat door de schoorsteen! Misschien heeft u het wel eens gemerkt, als u vlak voor de openhaard staat is het heerlijk, maar staat u er wat verder vanaf is de warmte ver te zoeken. De meeste Inzethaarden van Boudrie Kachels en Haarden hebben een rendement van ongeveer 80%. Dit is beter voor het milieu en het bespaart u veel hout. Zo verdient u deze investering snel terug. De inzetkachels zijn in verschillende vuurzichten leverbaar. Zo zijn er: ''front haarden'' die alleen vuurzicht aan de voorkant hebben, hoekhaarden (links of rechts open) deze hebben voor en aan 1 zijkant vuurzicht, maar ook 3-zijdige inzethaarden, deze hebben van de voorkant en beide zijkanten vuurzicht! Zo is er bijna altijd een haard die past in uw huidige open haard. Wilt u de mogelijkheden weten? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Meestal komen wij bij u langs om alles op te meten, zodat wij aan de hand van uw situatie een passend advies kunnen geven en de mogelijkheden hiervan door te spreken. In bijna alle situaties is er een passende haard welke u mooi vind of graag zou willen hebben. Anders zou u kunnen kiezen voor een inbouwhaard, welke wij geheel naar uw wensen kunnen inbouwen.

Inbouwhaarden

Een inbouwhaard kunt u geheel naar eigen smaak creëren. Deze haarden zijn er in allerlei soorten en maten. Vanwege de eindeloze inbouwmogelijkheden kunnen deze perfect aansluiten met uw interieur. Van klassiek tot modern, strak ingebouwd, misschien een natuurstenen balkje of toch de klassieke opstelling met een natuurstenen schouw? Het kan allemaal ! Vooral een haard met een liftdeur is voor de echte openhaard liefhebbers een uitkomst. De Heat Pure liftdeurhaarden van het merk Kal-fire en de oerdegelijke Brunner liftdeurhaarden zijn één van de betere in zijn soort. Deze zijn namelijk open en dicht te stoken. Bij gesloten stoken haalt u een rendement van maar liefst 80% en anders stookt u open, puur voor de gezelligheid. Naast de inbouw liftdeurhaard met vuurzicht van voren zijn er ook hoekhaarden die ook vuurzicht links of rechts hebben en er zijn ook 3-zijdige modellen. Zo kunt u op de beste plaats van uw kamer heerlijk genieten van het houtvuur. Daarnaast zijn er ook nog de doorkijk haarden, ook wel tunnelhaarden genoemd. Deze haarden kunnen tussen 2 ruimtes worden geplaatst en zijn tevens geschikt om als roomdivider te plaatsen. Zo heeft u twee kachels in één en kunt u in beide ruimtes genieten van uw haard. Benieuwd hoe deze haarden branden en wat de mogelijkheden zijn ? Twijfel dan niet en neem contact met ons op of bezoek onze showroom. Deze haarden staan ook brandend opgesteld in onze showroom !