Welk hout voor de kachel is geschikt

Beuken- & essenhout- Deze houtsoorten drogen vrij snel en zijn makkelijk te vinden. Het hout is taai en hard wat zorgt voor een trage verbranding en een goede warmte afgifte, hierom zijn de soorten geschikt voor grotere kachels. Met dit hout creëer je mooie, heldere vlammen.

Berkenhout- Een loofboom met van zacht hout dat gedroogd een grijzige tint krijgt. Oven gedroogd berkenhout is bijzonder fraai zowel om te zien als om te branden. Een houtsoort die door zijn schone verbranding weinig vervuiling van het rookkanaal geeft. Ook brandt het hout makkelijker, vooral de schors, deze vat erg snel vlam. Berken hout spat niet.

Eikenhout- Deze houtsoort moet eerst twee jaar onafgedekt bewaard blijven en dan nog twee jaar drogen voor het brandbaar is. Maar dan is het ook echt genieten. Eikenhout brandt erg lang, zorgt voor mooie gloeiende kooltjes en geeft een rustig vlammenbeeld.

Elzenhout- Een lichte houtsoort die prima brandt. Het geeft daardoor wel sneller zijn warmte af aan de omgeving. Dat maakt het hout zeer geschikt voor speksteenkachels die vooral voor de warmte gestookt worden.

Hout van fruitbomen- Deze houtsoort is erg gewild. Het is prima brandstof maar erg moeilijk te vinden. Een nadeel is dat het vrij kleine stammen zijn die zich lastig laten kloven. Hierdoor duurt het veel langer voordat het hout goed droog is, Fruitbomenhout geeft een mooi en rustig vuur.

Naaldhout- Het hout van naaldbomen heeft veel warmte af, maar brandt erg snel weg. Ook zorgt het voor spattende vonken wat vervuiling in de schoorsteen kan veroorzaken. Naaldhout wordt vaak gebruikt als aanmaakhout omdat het snel en makkelijk brandt.

Afvalhout met verf en of lijm resten, nat hout en afval is niet geschikt voor de kachel.