Open verbranding

De Traditionele openhaard of kachel op gas werkt met een ''openverbrandingssysteem'' (tekening 1). Dat houdt in dat de zuurstof welke voor de verbranding nodig is, direct uit de ruimte waar de kachel staat word gebruikt. De rookgassen gaan via de schoorsteen of rookkanaal (recht omhoog zoals bij een houtkachel) naar buiten.

Mechanische ventilatie

In woningen met mechanische ventilatie of met een openkeuken met afzuigkap is het niet toegestaan om dergelijke toestellen te plaatsen zonder het nemen van speciale maatregelen. Mocht u in deze situatie zitten en u wilt toch een ''open vuur'' of kachel met een open verbranding, dan zult u van buiten een speciale buis moeten aanbrengen. Dit zorgt voor de aanvoer van verse lucht van buiten in de ruimte. Meestal wordt deze op de kruipruimte aangesloten en is vaak rond de 15cm.

De nadelen t.o.v een gesloten systeem

Dit alles heeft niets te maken met of zonder glasruit voor de haard. Alleen over de verbranding van de openhaard of kachel. Het grote nadeel van deze open verbrandingssystemen is niet alleen de afvoer en luchttoevoer, maar ook het rendement. Vaak is dit van een openhaard slechts tussen de 10 en 20 % tov z'n 80% van de nieuwste modellen met een gesloten verbrandings systeem.

''open verbranding''

Gesloten verbranding

Een, in de meeste gevallen, veel eenvoudiger, goedkoper en betere oplossing is te kiezen voor een toestel met een ''gesloten verbranding'' (tekening 2). Bij een gesloten verbranding wordt de benodigde zuurstof voor de verbranding direct van buiten gehaald.

Rookkanaal

De rookgassen gaan via dezelfde pijp naar buiten. Hierbij wordt een dubbele buis gebruikt die zowel de aan- en afvoer van de kachel combineert. Ook wel concentrisch kanaal genoemd. Meestal hebben deze een diameter van 15cm voor de luchttoevoer met daarbinnen in nog een 2e buis van 10cm voor de rookgasafvoer. Een groot voordeel hiervan is dat deze concentrische buis direct op de gevel kan worden aangesloten. Hiermee is het dus niet persé nodig om helemaal door het huis tot de nok van het dak naar boven te gaan. Een schoorsteen is dus niet nodig. Behalve dat deze toestellen vrijwel overal te plaatsen zijn en de mogelijkheden eindeloos zijn, hebben de toestellen ook nog eens een hoog rendement.

Rendement

De moderne toestellen hebben een rendement van rond de 80%, zijn effienenter en hebben veel meer design mogelijkheden. Het is echter niet mogelijk om bij de geslotensystemen een gashaard te krijgen zonder ruit. Er zit dus bij een gesloten verbrandingssysteem altijd glas voor de haard.

''gesloten verbranding''